Mahlzeit!

Na helló mindenki akihez eljut ez az üzenet! Nagyon kedvesek vagytok, többen érdeklődtetek már a hogylétem felől, az egyszerűség kedvéért itt fogok remélhetőleg mindenre válaszolni, most még elég sok inger és újdonság ér, később majd lehet, hogy nem lesz mit írni ;-)

Aki most hall felőlem először, én vagyok az aki 8 évnyi irodában végzett accounting után megpróbál szakáccsá válni Ausztriában. Aki most olvas először blogot, ez egy blog. Aki pedig most van először a világhálón, ez az internet :) Kőhalmi után szabadon.

Hétfőn szerencsésen megérkezünk a hotelbe/-ba, elfoglalom kétágyas szobám egyik ágyát, lakótárs...majd lesz (ekkor még fogalmam sincs, hogy minimál személyzettel pörög a konyha, és hogy ez valójában miért egy óbazdmeget jelent, arról majd később). Ja amúgy ez a szobám:
Van egy normális méretű fürdőszoba is zuhanykabinnal meg vécével, a célnak tökéletesen megfelel, nem rosszabb mint egy kolesz. Az egész amúgy a hotel alatt a pincében van, kilenc ilyen kis (vagy ennél kisebb) szobával, tehát azért a kolesz-fíling megvan.

Hétfőn a beköltözésen kívül egyébként nagyon más dolgom nem is lenne, el kell vinnem egy lakcímbejelentő papírt (Meldezettel)...hát valahová... ugyanis a hotel menedzser csak annyit tesz, hogy bekarikázza nekem a térképen a 42-es épületet, hogy oda. A jelmagyarázat pedig nyilván nem azt írta, ahova mennem kellett. Ami pedig nem más, mint a: Gemeindeamt. Akármi is az, sajnos nincs nyitva 14-kor, mert itt aztán 13-15 között szünet van, ezt elég komolyan veszik. Na mindegy, visszajövök 15-ra, addig van időm megtudni, mi az a Gemeindeamt, meg amúgy az egész kb 200 méterre van a hoteltől, nem nagy táv. Ja mert olyan itt nincs is. Ja mert ez amúgy egy falu. De olyan, hogy van Casino, golfpálya, Fashion street meg pár négycsillagos hotel.

Meg ott a köd meg felhők mögött batár nagy hegyek, csak most az itt még nem látszik. Ez meg egy főtér (Dorfplatz) melletti tér, egyszarvú szökőkúttal a közepén, ami mókás. Ami nem mókás, hogy nem nagyon, de folyamatosan esik!

Nos aki eddig nem nézett volna utána (én már eddigre megnéztem volna ;)), a Gemeindeamt az önkormanyzati hivatal. Hát ennyi. Bementem, vártam 5 percet, majd további 5 perc alatt elkészültünk. Kaptam igazolást, be vagyok jelentve, nyithatok bankszámlát, enyém a világ.

Na itt már kicsit jobban látszódnak a hegyek ott a távolban:

 Ezzel el is megy a hétfő (persze a 700 km ideautózast k ine hagyjuk!), a bank 16-kor bezárt, szóval az marad keddre. Kiderül, hogy elég sok magyar van még a Staff-ban, rajtam kívül még öt, csak hát nem a konyhán. De egyébként meg amúgy sem szabad magyarul beszélni a többiek előtt. Ez mondjuk valahol érthető, hogy más is értse, amiről szó van, de akkor tőlem hanyagolhatnánk a tirolit is :D

Amit még megtudtam magyar kollegáimtól, hogy a chef kicsit magának való (értsd: nem nagyon beszélget, de meg a tulajokkal sem), de állítólag nem egy idegroncs gyökér, bár vannak nehezebb pillanatai, de fogadjuk el, hogy az egy konyhán belefér. Ő is itteni, és mikor bemutatnak megkérdezi, hogy tudok-e németül, vagy angolul. Mondom az angol jobban megy! Erre azt mondja, hogy "ja. mein Englisch ist schlecht." szóval köszbazdmeg! Ennyit az angolról :)

A souschef egy görög mackó, Georg, akit reggel láttam a konyha körül ólálkodni egy fekete mackóban meg pólóban, azt hittem a mosogatófiú! De aztán bemutatkoztam, és mondta hogy ő a souschef (tehát a séfhelyettes)! Ő jófej, most is lejött a szobába vacsoraidőben, hogy pizza van, siessünk, mert csak melegen jó ;)

Mahlzeit!

ja egyébként minden étkezésnél ezt szokás mondani és ezt is szokás válaszolni (update: csak délben meg este), ami magyarul ugye annyit tesz "Kajaidő!" és nagyjából azok is mondják akik épp nem esznek... Enyhe túlzással élve, délben ha két ember sétál az utcán, úgy köszönnek egymásnak, hogy:

Egyelőre még úgy érzem magam, hogy húznék vissza a francba, azt sem tudom, mit keresek én itt, holnap lesz az első nap, vajon megértem-e majd, amit a séf mond, hát mit mondjak, szívesebben szerkesztenék pár pivot táblát egy excelben :-/ :-)