die Routine

7:00 belépek a konyha ajtaján. Na jó, legalább magamhoz és Hozzád lehetnék őszinte: kb. 7:06 tényleg belépek a konyha ajtaján, vagyis mivel az általában zárva van még ilyenkor, ezért az oldalsó bejáratot használom a wellness részleg felől, ahol egy titkos személyzeti folyosó vezet a pincében lévő hűtő- és fagyasztóházhoz, innen pedig egy lépcső fel a konyhába. Ha már erre jövök, viszek magammal a hűtőházból egy teli tejeskannát (amit általában este 23 óra körül hoz az alpesi tejes ember a joghurttal együtt), mert amíg 100 vendég felett vagyunk (és már 2 hónapja konstans), addig nagyjából ennyit (10L) fel is kell melegítenem a reggeli kávéhoz. Felérek a konyhába, felkapcsolom a lámpákat és beizzítom a Life Radio Tirol-t, ami a leginkább felelőssé tehető a zenei ízlésem rohamos romlásáért az elmúlt 4 hónapban..brühühüh…Hát de most komolyan, kiszakadva a pesti underground zenei élet pezsgő sokszínűségéből, most nagyjából egész nap azt a 6 slágert hallgatjuk rotációban: ha még egyszer meghallom azt a srácot, aki valamit beszedett Ibizán...nem, az igazság az, hogy ezek tetszenek, és dúdoljuk is, és jobban is megy tőle a munka.. de a másik szemem sír!!

Kicsit lejjebb halkítom, mert ami az esti takarításnál a mosogatógép zúgása mellett alig hallható hangerő volt, az így reggel 7:10-kor erősen fejbevág. Gyorsan megnézem a fenti hűtőben van-e még tej, ez kerül fel először az indukcióra, kipótolva a frissebbel, míg meg nem telik a 10 literes fazék. Hármas fokozaton hagyom, ennyi pont elég, hogy ne égjen oda (egyszer valahogy felkúszott 8-asra, és nem vettem észre, az eredmény: tíz liter frissen pörkölt tej! Gondoltam a kávé is pörkölt, úgyhogy ezt talán valahogy megúszom, nos ezidáig nem derült ki..psszt.)

ke_pernyo_foto_2016-09-01_16_25_33.jpg

(állítólag gyerekkorom óta, ha valamire nagyon koncentrálok, kint van a nyelvem. Jól látható hát, hogy a tej átöntése komoly koncentrációt igénylő munka!!) Update: marhára a Séfnek is kint van a nyelve mikor koncentrál :) 

Tej fent van, jöhet a főtt tojás! Nagyjából 20 darabra lesz szükség, természetesen nem lehet előre meghatározni, hogy mennyi fogy belőle. Az elmúlt pár napban 20-22 nem volt elég, tegnap ezért 30-at főztem, persze, hogy 15 megmaradt! Mörfi… Szóval tojás, ahogy már tanultuk, hideg vízben elindítom, és újabban azzal technikával főzöm keményre, hogy forráspontnál lekapcsolom, és lefedem, 15 perc, aztán gyors visszahűtés. A vas-szulfid meg hadd sírjon csak a sarokban, hogy nem jöhetett létre. Takarítás.

7:15 Eddigre meg kell lennem a tojásokkal, és be kell tennem a vajas croissant-okat a sütőbe, különben nem leszek kész 8:00-ra (hogy honnan tudom??). Fagyasztott cucc, de amúgy annyira nem rossz. Ezeket már este kikészítjük, hogy kiengedjen és keljen. 165 fokon be a Rational-ba, negyed óra. Jöhet a Frühstückspeck, vagyis a bacon, vagyis a szalonna! Korábban együtt sütöttem a croissant-nal negyed óráig, de egy ideje rájöttem, hogy jobban tetszik, ha nem sül teljesen zsírjára, és akkor azt még tudom kint használni, tudod, a gyerekserpenyőkben. Tehát 10 perc elég neki, így 7:20-ig van időm előkészíteni őket. Míg a croissant-ból elég kettő, szalonnából bizony három tálcával kell sütnöm, de néha még ez sem elég. Szükséges mennyisége a főtt tojáséhoz hasonlóan állapítható meg: sehogy :) Speck tálcán, be a kifli mellé a sütőbe, pompás! Takarítás! Ránézek a tojásaimra, még nem forr a víz, keverek kettőt a tejen, most van még időm gyorsan leszaladni a pincébe, elkezdeni felhozni a svédasztalos büféhez a tálakat. Egy kört felhozok, általában a sajt- és felvágott tálat, esetleg a roast beef és az omlettes tálamat (előre felkockázott bacon, sonka, paprika, gomba, hagyma és snidling). Azért az omlettest, mert utána lesz időm gyorsan kivinni, és rendbe tudom szedni a tojásos állomást odakint.

ne_vtelen-1.jpg

7:25 Forr a tojás! Lekapcsol, lefed, óra indul 15 perc. Még van öt percem, amíg végez a sütő, addig még 2-3 körben gyorsan felrámolom a többi tálat: szeletelt gyümölcstálak (görögdinnye, mézdinnye, ananász), zöldségtál (uborka, paprika, paradicsom), füstölt lazac tál, brie sajt tál, krémsajt (Frischkäse) vagy cottage cheese (Landfrischkäse) egy tálkában, gyümölcskoktél, müzli (a geriebene Apfel mit Schale cucc!). Fent van minden a büféhez, jön egy felszolgáló reggel fél 8 körül, ő majd kihordja őket. Korábban mindent kézben hordtam fel kb 20 körben, mostanában egy itt használatos piros ládában pár forduló az egész, persze sokkal nehezebb. Ideje dobozos tojást kitölteni egy köcsögbe, mert mégsem dobozból adom ám kint a kedves vendégeknek. Simán két literrel indítom a napot, csak rádobok egy dobozt a köcsögre, aztán míg kifolyik van időm mást csinálni!

img_0971.jpg

(szerény munkaállomásom Marmorkuchen-nel)

7:30 berreg a Rational! Nem túl kellemes a hangja, szóval viszonylag hamar kinyitod. Ez hasznos. Kiveszem a croissont-okat és a szépen megsült szalonnát, amik egy fém tálba mennek majd ki egy vízfürdős melegentartóba. Van egy a bacon-nek, és egy a főtt tojásnak, amik valami speciális kövön ülnek, és csak úgy éri őket a meleg. Takarítás. Közben kiszaladok, és begyújtok az említett két melegen tartó alá egy gyúlékony zselével (Sicherheitsbrennpaste), meg viszek bele forró vizet. Beüzemelem a két indukciós tűzhelyemet, kiviszem a dobozos tojást (persze immár köcsögben!), a friss tojást, amire újabban ki kell írnom kb, hogy “Ne edd már meg, Ötzi!”, mert sokan azzal próbálkoztak a főtt helyett :) Most gondold el, hogy ülsz a tiroli négycsillagos hotelban reggel, magyar minimálbért fizetsz a szobádért, a kisujjadat szépen eltartva kiskanállal ütögeted a tojásodat, halk zene szól, majd egyszercsak szétfolyik előtted a reggelid :D Lényeg, hogy jókat nevetünk ezeken a dolgokon. Na vissza a munkához, megy az idő!

7:35 Csipog az IKEA-s óra, lejárt a 15 perc, tojások hideg víz alá, visszahűtés, majd a kövekre, ki a melegentartóba. Takarítás. Kint kész az állomás, kiskanalak az omlettes tálban (végre vannak, teltház idején a legkeresettebb tárgy egy hotel életében a: kiskanál! abból sosem elég, de ez szerintem minden háztartásban így van :) )

img_0973.jpg

(az Eierstation)

7:40 már csak a sütemények vannak hátra: frissen érkezik reggel zsemlével és egyéb pékárukkal, van diós és mákos tekercs, egy kuglóf, csak rúdban (Marmorkuchen) valamint egy fonott kalács. Ezekből még szeletelek gyorsan három tálat, egy-két szelet leesik a reggeli kávémhoz, és már kész is vagyok. Takarítás.

img_1029.jpg

Még van néhány percem, gyorsan beüzemelem a mosogatógépet, esetleg be is rakok egy tálca mosatlant, mert a szappanöcsi (vagy figyelj: a gyöngyhalász(!) - mindkettő by Anthony Bourdain...), tehát a mosogató (Abwascher) csak 9:00-re jön, és ilyenkor reggel gyorsan gyülnek a kis kancsók, csészék, csészealjak, elkél a segítség. Valamint a délutáni munkámmal is jó lenne haladni, mert ki tudja ki akar majd 11:58-kor megérkezni a regglizni (hivatalosan 8-12 között van a büfé). 7:50 Még összedobom az esti sajttálat, ami igazán különleges (= nagyon büdös) kemény és puha sajtokból áll, később amúgy is az egész konyha kedvence lennék, ha akkor kezdeném el kicsomagolni ezeket :)

7:55 Hírek! Itt az a szlogen a rádióban, hogy mindig 5 perccel előbb informálnak, tehát mindig 55-kor vannak a hírek. Kávé, kávé, kávé! Gyorsan, forrón, szinte égeti a torkom, közben tolom magamba a kuglófot, mintha nem lenne holnap, kötény le, Kochhut és legszebb mosoly fel, irány az etető! 8:00

Meglepetés!

És most Te, aki végigolvastad ez az egész egy órás műsort, megnézheted mindezt egy egy perces time-lapse formájában! :) Az ihletet egy volt kollegám adta, aki rögzítette első az munkaóráját az irodában. Mivel jómagam is ugyanebben az irodában ültem az elmúlt 8 évben, képzeld el, hogy az én első órám is nagyjából hasonló volt. Az egyik nem jobb, vagy rosszabb a másiknál, mindössze a különbséget szerettem volna kideríteni :)

Ui.: még mindig nem lehet összekapcsolni az Instagramot a blog.hu-val, ezért manuálisan:

https://www.instagram.com/izmuvek/